فهرست مطالب

نشریه پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری
پیاپی 9 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شیوا زمانی*، مجید زنجیردار، علی لعل بار صفحات 1-28

    هدف:

     به منظور یکی نمودن نتیجه تحقیقات مختلف و پیداکردن عواملی که باعث تعدیل رابطه بین افشای اطلاعات و واکنش بازار می شوند، در این تحقیق از روش شناسی فراتحلیل (متاآنالیز) که جزء روش های کمی هستند استفاده گردید.

    روش شناسی پژوهش:

     برای انجام روش فراتحلیل، با استفاده از نرم افزار CMA و سایت های مجله های خارجی (مقاله های منتشرشده در ارتباط با متغیرهای پژوهش از سال 1990 تا سال 2020) و سایت های اینترنتی نشریه های علمی پژوهشی داخلی (مقاله های منتشرشده در ارتباط با متغیرهای پژوهش از سال 1370 تا سال 1399) به عنوان جامعه آماری پژوهش شناسایی و جمع آوری شدند و با روش حذف سیستماتیک در نهایت 86 مطالعه مورد تجزیه وتحلیل واقع شده است.

    یافته ها

    نتایج بررسی مطالعات انجام شده در بازه زمانی مذکور و پیرامون این رابطه، با به کارگیری آزمون های I2 و Q بیانگر آن است که اکثر این مطالعات نامتجانس (ناهمگن) میباشند. برای شناسایی عوامل عدم تجانس، تحقیقات بر اساس روش های مختلف سنجش و اندازه گیری افشای اطلاعات و واکنش بازار و محاسبه آماره درون گروهی دریافتیم که این معیارهای متفاوت اندازه گیری بکار رفته در تحقیقات، یکی از عوامل تناقض در نتایج تحقیقات است. در ادامه بررسی مشاهده شد رابطه معناداری بین مولفه های حسابرسی با واکنش بازار وجود ندارد درحالی که در مقابل، بین انواع افشای اختیاری و اجباری، و مولفه های حاکمیت شرکتی با واکنش بازار، رابطه معنادار مشاهده گردید.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     به استناد یافته های پژوهش حاضر، فعالان و سرمایه گذاران بازارهای مالی باید در تجزیه وتحلیل های خود، نحوه افشای اطلاعات و ابزارهای الزام آور افشا و ترکیب اعضای سهام داران را موردتوجه جدی تر قرار دهند اما مولفه های حسابرسی رهنمون خاصی برای انتخاب بهترین گزینه سرمایه گذاری به فعالان بازارهای مالی ارایه نمی دهد.

    کلیدواژگان: فراتحلیل (متاآنالیز)، افشای اختیاری واجباری، حاکمیت شرکتی، مولفه های حسابرسی، اندازه اثر
  • علیرضا فضل زاده*، علی محمدنژاد اقدم، وحید احمدیان، سجاد نقدی صفحات 29-52
    هدف

    در تحقیق حاضر به بررسی امکان بهبود عملکرد مدل های فاما-فرنچ در بورس تهران با استفاده از تعریف عوامل ریسک به روش های مختلف پرداخته شده است. هدف، تعیین عوامل ریسک با بیش ترین قدرت پیش بینی کنندگی بازده و همچنین شناسایی مدل بهینه بوده است.

    روش شناسی پژوهش:

     با استفاده از بازدهی ماهیانه شرکت های نمونه طی سال های 1384 تا 1400، الگوهای بازده غیر عادی سهام بررسی شدند. سپس، از آزمون جی آر اس و رویکرد فاما-مکبث برای بررسی خطای قیمت گذاری مدل ها و اندازه گیری صرف ریسک متغیرهای به کار رفته استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد استفاده از متغیرهای جایگزین در مدل 5 عاملی، سبب کاهش خطای قیمت گذاری می گردد. همچنین، رویکرد فاما-مکبث در برآورد صرف ریسک نشان داد دو ریسک سودآوری و سرمایه گذاری در بورس تهران قیمت گذاری نشده اند اما سبب معنی دار تر شدن صرف ریسک عوامل بازار، اندازه و ارزش شدند.

    ارزش افزوده علمی:

     از نتایج تحقیق حاضر می توان برای کاهش خطای فرایند قیمت گذاری دارایی های مالی استفاده کرد. همچنین می توان از مدل بهینه معرفی شده در این تحقیق برای پیش بینی بازده سهام و طراحی استراتژی های سرمایه گذاری مبتنی بر آن بهره برد.

    کلیدواژگان: بازده انتظاری، فاما-فرنچ، قیمت گذاری دارایی ها، مدل های چند عاملی
  • سید علی موسوی سرحدی*، حسین ایزدی، مژگان صفا، محمدرضا پور فخاران صفحات 53-72

    هدف:

     هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی ریسک دنباله در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از از روش-های پویا و تجزیه طیفی سری زمانی در قالب معیار ریزش مورد انتظار پویای چند مقیاسی (DMS-ES) می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    در این راستا از داده های روزانه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 06/01/1390 - 28/12/1400 استفاده شد و پس از استخراج مولفه های اطلاعاتی کوتاه مدت، میان-مدت و بلندمدت سری زمانی بازده شاخص، چهار مدل پیش بینی معیار ریزش مورد انتظار (ES) با استفاده از رویکرد تیلور (2017) در افق های زمانی مختلف برآورد گردید.

    یافته ها

    نتایج برآورد مدل ها و آزمون های پس آزمانی نشان می دهد که معیار ریزش مورد انتظار (ES) ماهیتی کوتاه مدت داشته و مدل پویا با استفاده از مولفه های کوتاه مدت در افق زمانی یک روزه بالاترین کارایی را در بین مدل های معرفی شده داشته است. علاوه بر این، نتایج مقایسه مدل ها بر اساس آزمون متوسط زیان نشان می دهد که استفاده از مولفه های تجزیه طیفی، کارایی پیش بینی های پویای معیار ریزش مورد انتظار (ES) در افق های زمانی مختلف را افزایش می دهد.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     در نهایت با توجه به نتایج تحقیق حاضر پیشنهاد می شود در راستای افزایش کارایی پیش بینی های معیارهای ریسک، مدل های پویا و الگوریتم های تجزیه سیگنال مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ریزش مورد انتظار پویای چند مقیاسی (DMS-ES)، بورس اوراق بهادار تهران، تجزیه طیفی، ریسک دنباله، افق های زمانی
  • آرزو جباری خوزانی، الله کرم صالحی*، احمد کعب عمیر، سهیلا زرین جوی الوار صفحات 73-106
    هدف

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی تورش رفتاری سرمایه گذاران با تحلیل تم و رویکرد ساختاری تفسیری-دلفی فازی می باشد.

    روش شناسی پژوهش:

     این پژوهش در زمره پژوهش های آمیخته با رویکرد کیفی و کمی است که در بازه زمانی 1400-1399 انجام شده است و از نظر هدف، اکتشافی و از حیث ماهیت و روش شناسی، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را مدیران و کارشناسان در حوزه بازار سرمایه و خبرگان دانشگاهی تشکیل می دهند که با استفاده از اصل کفایت نظری و روش نمونه گیری گلوله برفی 16 نفر از آنان به عنوان اعضای نمونه انتخاب گردید. در بخش کیفی پژوهش از روش تحلیل مضمون (تم) برای شناسایی عوامل اثرگذار بر تورش رفتاری استفاده گردید و برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته (عمیق) بهره گرفته شد. همچنین در بخش کمی برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه و برای تعیین اثرگذارترین مولفه ها، از تحلیل ساختاری تفسیری و تحلیل MICMAC استفاده شده است.

    یافته ها:

     یافته ها در بخش کیفی با استفاه از تحلیل مضمون نشان داد که عوامل موثر بر تورش رفتاری سرمایه گذاران در ایران متشکل ازویژگی های شخصیتی، دام های ادارکی و رفتاری، نقشه سفرمشتری، ظهورذهن جمعی، نظریه رفتارمکاشفه ای، نظریه چشم انداز، نظریه بازار و ناهماهنگی شناختی می باشد.

    اصالت / ارزش افزوده علمی:

     نتایج پژوهش مشتمل بر شناسایی و اولویت بندی مهمترین عوامل اثرگذار بر تورش رفتاری سرمایه گذاران است که درنهایت 8 مولفه اصلی و 33 مضمون تعیین کننده از نظر خبرگان شناسایی شد که می تواند برای شفاف سازی تصمیم گیری های سرمایه گذاران، تحلیل بهتر و بهبود کارایی بازار سرمایه مورد استفاده قرار گردد.

    کلیدواژگان: تورش های رفتاری، تحلیل مضمون، دلفی فازی، رویکرد ساختاری تفسیری
  • علی بیدقی، محمدرضا وطن پرست*، مهرداد صدر آرا صفحات 107-132
    هدف

    مطابق مطالعات رفتاری، نوع نگرش مدیران شرکت ها در تصمیم گیری آن ها اثرگذار است. هدف این پژوهش، مطالعه رابطه باورهای پولی مدیران با نگرش تامین مالی (درون سازمانی و برون سازمانی) آنان است.

    روش شناسی پژوهش:

     در این پژوهش، جمع آوری داده ها از طریق پرسش نامه و با روش نمونه گیری در دسترس صورت گرفته است. جامعه موردمطالعه مدیران عامل یا مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1400 است. حجم نمونه پژوهش با استفاده از جدول مورگان 183 نفر تعیین شد و در نهایت 159 پاسخ نامه قابل استفاده جمع آوری شد.

    یافته ها: 

    نتایج، رابطه معناداری بین باور اجتناب از پول با هیچ یک از نگرش های تامین مالی ارایه نکرد. به علاوه، باور هوشیاری نسبت به پول با تمایل به تامین مالی از طریق سود انباشته، انتشار سهام و استقراض دارای رابطه مثبت است. باور منزلت دهندگی پول با تمایل به تامین مالی برون سازمانی (استقراض و سهام) دارای رابطه مثبت است. باور پرستش پول نیز با نگرش تامین مالی از طریق سود انباشته و انتشار سهام دارای رابطه مثبت است.

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    باتوجه به اینکه باورهای پولی مدیران می تواند بر رفتار آنان موثر باشد و این موضوع چندان هم موردتوجه تحقیقات پیشین نبوده است، نتایج این پژوهش می تواند در بهبود تصمیم گیری ها موثر بوده و ادبیات حوزه تامین مالی را گسترش دهد. شرکت ها می توانند در کنار سایر مولفه ها باورهای پولی مدیران را نیز موردتوجه قرار دهند تا از طریق پیش بینی سیاست های تامین مالی آنان و درنظرگرفتن سیاست های توسعه ای شرکت تعارض منافع بین سهام داران و مدیران را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: استقراض، انتشار سهام، باورهای پولی، سود انباشته
  • رحمان رحیمی، فاطمه صراف، محبوبه جعفری، بیژن صفوی صفحات 135-170
    هدف

     ارزیابی ریسک اعتباری یکی از موضوعات چالش برانگیز در بخش بانکی است؛ مشکل اصلی مدل سازی صحیح این نوع ریسک می باشد. تنوع متغیرهای اثرگذار بر ریسک اعتباری و نبود یک مدل مشخص از مهم ترین علل شکست مدل های سنتی می باشد. براین اساس هدف تحقیق حاضر مدل سازی ریسک اعتباری بانک تجارت در رژیم های مختلف اقتصادی است.

    روش شناسی پژوهش: 

    این تحقیق کاربردی است. بازه زمانی تحقیق پنج سال (1400-1396) و از بین 105 هزار مشتری بانک تجارت انتخاب شده است. برای این منظور، اطلاعات شاخص های 33 عامل موثر بر ریسک اعتباری در بانک تجارت وارد مدل های BMA، TVP-DMA و TVP-DMS شد. پس از برآورد مدل، 8 متغیر اصلی شناسایی گردید.

    یافته ها

     تاثیر متغیرهای غیرشکننده در مدل مارکوف سویچینگ بر ریسک اعتباری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. اکثریت متغیرها به جز متغیر مشتریان حقوقی تاثیر منفی و معناداری بر سطح ریسک اعتباری دارند و با حرکت از سمت رونق بالا به سمت رکود عمیق میزان تاثیرگذار متغیرها بر ریسک اعتباری افزایش یافته است. 

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    نتایج نشان داد مدل بهینه ریسک اعتباری در هر بانک متفاوت است. براین اساس اقدام به طراحی یک مدل بهینه صرفا برای ریسک اعتباری در بانک تجارت بر اساس الگوهای میانگین گیری بیزین گردید. بر اساس رویکرد مارکوف سویچینگ نیز این نتیجه حاصل شد که ریسک اعتباری در حالت رکود اقتصادی حساسیت بالاتری نسبت به متغیرهای توضیح دهنده خود دارد. همچنین بر اساس نتایج مشخص گردید که شاخص های مرتبط با فین تک بر سطح ریسک اعتباری در بانک تجارت تاثیر معناداری دارند.

    کلیدواژگان: بانک تجارت، ریسک اعتباری، فین تک، مدیریت ریسک، مدل های بیزین
  • علی هزاوه، مهدی معدنچی زاج صفحات 171-194
    هدف

     هدف از این پژوهش، ایجاد الگویی از تصمیم گیری اخلاقی است که برای حسابداران و حرفه حسابداری صدق می کند. در این پژوهش الگویی یکپارچه از پنج عامل تاثیرگذار بر تصمیم گیری اخلاقی توسط حسابداران مشخص شد که عبارتند از کدهای رفتاری حرفه ای، جهت گیری فلسفی، جهت گیری مذهبی، ارزش های مشتق از فرهنگ، بلوغ اخلاقی.

    روش شناسی پژوهش: 

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری است که در آن از مقالات نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی علمی نظیر مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، مرجع دانش، پایگاه مجلات تخصصی نور و نشریه تحلیل مالی انجام شد. متون پژوهشی از 1992 تا پایان سال 2023 مورد بررسی قرار گرفته است. محققان در این مطالعه با استفاده از کلیدواژه های تعیین شده، مقالات معتبر انگلیسی را از منابع معتبر الکترونیک جستجو و استخراج نموده و با بررسی متون کامل این مقالات، داده های حاصل را به صورت دسته بندی شده توصیف نمودند.

    یافته ها

     بر اساس یافته های پژوهش اغلب بحران های مالی از پس عدم رعایت اخلاق در فرآیندهای تصمیم گیری به وجود می آیند و پیروی از اصول اخلاقی در تصمیمات و رفتار حرفه ای، قادر است از حرکت جامعه به سمت بحران های مالی در بلندمدت جلوگیری کند.

    اصالت / ارزش افزوده علمی: 

    بر اساس یافته های پژوهش در نهایت مشخص شد الزامات اخلاقی در سرمایه گذاری نیز یکی از مقوله های الگوی اخلاق در سرمایه گذاری در بحران مالی می باشد. ساماندهی و توسعه بازار سرمایه در گروی توجه به تنظیم ساختار بازار مالی متناسب با ویژگی های کلان اقتصادی و مختصات بنگاه های فعال در اقتصاد کشور است.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق سرمایه گذاری، بحران مالی، سرمایه گذاری، مدیران
|
  • Shiva Zamani *, Majid Zanjirdar, Ali Lalbar Pages 1-28
    Purpose

    The present research aims to conduct meta-analysis of the effect of information disclosure on market reaction. In order to integrate the results of different researches and identify the determinants of relations between information disclosure and market reaction, we used meta-analysis methodology as a quantitative statistical method.

    Methodology

    In order to implement the meta-analysis method, using software CMA from the website of foreign journals (published articles related to research variables from 1990 to 2020) and the website of domestic scientific research journals (published articles related to research variables from 1990 to 2020) to They were identified and collected as a statistical population of the research and finally 86 studies have been analyzed by systematic elimination method.

    Findings

    The results of studies conducted in the mentioned period and around this relationship, using I2 and Q tests indicate that most of these studies are heterogeneous. In order to identify the cause of this heterogeneity, by dividing the research based on different criteria for measuring information disclosure and market reaction and calculating statistics within the group, we found that these different measurement criteria used in research is one of the contradictory factors in research results. In the following study, it was observed that there is no significant relationship between audit components and market reaction, while in contrast, between the types of voluntary and mandatory disclosure, and corporate governance components with market reaction, a significant relationship was observed.

    Originality / Value:

     Based on the findings of the present research, financial market activists and investors should pay more serious attention to the way of information disclosure and mandatory disclosure tools and composition of shareholders in their analysis, but audit components are a special guide for choosing the best capital option. It does not offer financial market participants.

    Keywords: meta-analysis, Optional Disclosure, Corporate Governance, Audit Components, effect size
  • Alireza Fazlzadeh *, Ali Mohammadnejad Aghdam, Vahid Ahmadian, Sajad Naghdi Pages 29-52
    Purpose

    In this research, the possibility of improving the Fama - French models using new definitions of risk factors in the Tehran Stock Exchange, has been investigated. The goal is to determine the risk factors with the highest predictive power and identify the optimal model.

    Methodology

    Using the monthly returns of the sample firms during the 2006 to 2021 period, the abnormal stock returns were investigated. Then, using the GRS test and the Fama - Macbeth approach, we calculated the mispricing error of the models and the risk premia of each variable. The data used in the study were collected from Rahavard Novin and Codal databases.

    Findings

    The results reveal that including new definitions of risk factors instead of the original ones in the models can reduce the mispricing error in the Fama - French five-factor model. Moreover, Fama - Macbeth regressions showed no profitability and investment effect in the Tehran Stock Exchange, although they strengthen the risk premia of the market, size and value factors.

    Originality / Value: 

    The results of the present research can be used to reduce the error of the asset pricing process. Also, the optimal model introduced in this research can be utilized to predict stock returns and design investment strategies based on those returns.

    Keywords: Expected Returns, Fama-French, asset pricing, Multifactor Models
  • Seyed Ali Mousavi Sarhadi *, Hosein Izadi, Mojgan Safa, Mohammadreza Pour Fakharan Pages 53-72
    Purpose

    The main purpose of the present study is to investigate the tail risk in the Tehran Stock Exchange using dynamic methods and time series spectral analysis in the form of the dynamic multi-scale Expected Shortfall (DMS-ES).

    Methodology

    In this study, the daily data of Tehran Stock Exchange total index in the period 2011/03/26 - 2022/03/19 were used then extracting the short-term, medium-term and long-term information components of the index return time series, four predictive models of expected fallout (ES) were estimated using Taylor (2017) approach at different time horizons.

    Findings

    The results of estimating the models and back tests show that the expected shortfall (ES) is short-term in nature and the dynamic model using short-term components in the one-day time horizon has the highest efficiency among the introduced models. In addition, the results of comparing the models based on the average loss test show that the use of spectral analysis components increases the efficiency of dynamic predictions of the expected shortfall (ES) at different time horizons.

    Originality / Value:

     Finally, according to the results of this study, it is suggested to use dynamic models and signal decomposition analysis algorithms to increase the efficiency of risk criteria predictions.

    Keywords: Multi-Scale Dynamic Expected shortfall (DMS-ES), Tehran Stock Exchange, Spectral Analysis, tail Risk, time horizons
  • Arezo Jabari Khouzani, Allah Karam Salehi *, Ahmad Kaab Omeir, Soheila Zarinjooy Alvar Pages 73-106
    Purpose

    The purpose of the current research is to design the behavioral bias pattern of investors with theme analysis and fuzzy interpretative-Delphi structural approach.

    Methodology

    This research is one of the mixed researches with qualitative and quantitative approach that was carried out in the period of 2020-2021. The statistical population of the research consists of managers and experts in the field of capital market and academic experts, and 16 of them were selected as sample members using the principle of theoretical adequacy and the snowball sampling method. In the qualitative part of the research, the method of theme analysis was used to identify the influencing factors on behavioral bias and to collect data, a semi-structured (in-depth) interview was used. Also, in the quantitative section, a questionnaire was used to collect information, and interpretive structural analysis and MICMAC analysis were used to determine the most effective components.

    Findings

    The findings in the qualitative part using thematic analysis showed that the factors affecting the behavior biases of investors in Iran is consist of personality traits, perceptual and behavioral traps, customer journey map, emergence of collective mind, revelatory behavior theory, perspective theory, market theory and cognitive alignment.

    Originality / Value: 

    The results of the research include the identification and prioritization of the most important factors influencing the behavior of investors, and finally, 8 main components and 33 determining themes were identified according to experts, which can be used to clarify the investors decisions, better analyze and improve the capital market efficiency.

    Keywords: Theme Analysis, Behavioral Biases, fuzzy Delphi, Interpretive Structural Approach
  • Ali Beidaghi, MohammadReza Vatanparast *, Mehrdad Sadr Ara Pages 107-132
    Purpose

    According to behavioral studies, the decision-making and behavior of company managers are among the factors affecting the type of their attitude toward various issues. This study aims to study the relationship between managers' money beliefs to their financing tendencies (internal or external).

    Methodology

    In this study, data were collected through a questionnaire and the convenient sampling method. The study population is CEOs or financial managers of companies listed on the Tehran Stock Exchange in 2021. The study sample size (n = 183) was determined using the Morgan table, and 159 usable answer sheets were received.

    Findings

    The results of the statistical analysis of data did not show a significant relationship between money avoidance beliefs and financing attitudes. In addition, the money vigilance belief had a positive relationship with the tendency to finance through retained earnings, stock issuance, and borrowing. Money status belief had a positive association with the external financing attitude (borrowing and stock). The money worship belief was positively related to the financing attitude through retained earnings and the issuance of shares.

    Originality / Value: 

    Since managers' money beliefs can affect their behavior, this issue has not been the focus of previous research. The results of this research can be effective in improving decision-making. Also, the results of this research expand the literature in the field of financing. Companies can pay attention to the money beliefs of managers to reduce the conflict of interests between shareholders and managers by predicting their financing policies and considering the company's development policies.

    Keywords: Borrowing, Money Attitudes, Retained Earnings, Share Issue
  • Rahman Rahimi, Fahemeh Sarraf, Mahboobeh Jafari, Bijan Safavi Pages 135-170
    Purpose

     Credit risk assessment is one of the most challenging issues in the banking sector. The main problem is the correct modeling of this type of risk. Variety of variables affecting credit risk and The lack of a specific model is one of the most important reasons for the failure of traditional models. Based on this, the aim of this research is to model the credit risk of Tejarat Bank in different economic regimes.

    Methodology

     The time period of the research is (2017-2021) and it has been selected from among 105 thousand customers of Tejarat Bank. information on indicators affecting credit risk was entered into BMA, TVP-DMA and TVP-DMS models. After estimating the model, 8 main variables were identified.

    Findings

     the effect of non-fragile variables on the credit risk in the Markov switching model was analyzed. most of the variables, have a negative and significant effect on the level of credit risk, and by moving from high prosperity to deep recession, the impact of variables on credit risk has increased.

    Originality / Value: 

    The results showed that the optimal credit risk model is different in each bank. Based on this, an optimized model was designed Only for credit risk in Tejarat Bank based on Bayesian averaging patterns. Credit risk in the state of economic recession has a higher sensitivity to its explanatory variables.Also, based on the results, it was determined that indicators related to fintech have a significant effect on the level of credit risk in Tejarat Bank.

    Keywords: Tejarat Bank, credit risk, fintech, risk management, Bayesian models
  • Ali Hazaveh, Mahdi Madanchi Zaj Pages 171-194
    Purpose

     The purpose of this research is to create a model of ethical decision-making that applies to accountants and the accounting profession. In this research, an integrated pattern of five factors affecting ethical decision-making by accountants was identified, which include professional codes of conduct, philosophical orientation, religious orientation, values derived from culture, and moral maturity.

    Research Methodology

     The present study is a review study in which the articles indexed in scientific databases such as Academic Jihad Scientific Information Center, Marja Danesh, Noor specialized magazines database and financial analysis publication were made. Research texts from 1992 to the end of 2023 have been examined. In this study, the researchers searched and extracted the valid English articles from the valid electronic sources by using the determined keywords, and by examining the full texts of these articles, they described the obtained data in a classified manner.

    Findings

     According to the findings of the research, most of the financial crises are caused by the non-observance of ethics in decision-making processes, and following ethical principles in decisions and professional behavior can prevent society from moving towards financial crises in the long term.

    Originality / Value:

     Based on the findings of the research, it was finally determined that the ethical requirements in investment is one of the categories of the model of ethics in investing in the financial crisis. The organization and development of the capital market depends on the regulation of the structure of the financial market in accordance with the macroeconomic characteristics and the coordinates of the companies active in the country's economy.

    Keywords: Ethics, Financial crisis, Investment, Investment ethics, Managers